Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

Statistieken geboortes 2023

Wat een fijn jaar hebben we achter de rug! Met opnieuw veel mooie geboortes en vele lieve nieuwe ouders sluiten we 2023 goed af. We denken ook aan de gezinnen die verdrietig nieuws hebben gehad dit jaar en wensen ze een extra liefdevol 2024 toe. 

Als praktijk zijn we als team compleet geworden toen Elleke ons in juni kwam versterken. We werken heel fijn samen als team van vier verloskundigen! Een mooi hoogtepunt dit jaar is geboorte van Efron waar Nathalie bij mocht zijn. Efron is de zoon van Shauni, onze praktijkassistente.

Het afgelopen jaar zijn we ook weer begonnen met Centering Pregnancy en maar liefst 56 zwangeren hebben hieraan deelgenomen. Zo enorm leuk dat aanstaande moeders elkaar leren kennen en wij extra veel tijd hadden om bij te dragen aan de voorbereiding op de komst van het kindje.

Zoals elk jaar sluiten we dit jaar ook af met wat cijfers en weetjes. Hieronder komen ze.

De meest populaire jongensnaam in 2023 was Mees. Van de meisjesnamen Anna en Juul zijn er beiden drie kinderen zo genoemd. Anna en Juul krijgen daarmee de eerste plek van de meest populaire meisjesnaam. De vorige drie jaren zijn er meer meisjes geboren maar in 2023 zijn er eindelijk weer eens meer jongens geboren! Het verschil is klein want er zijn 51% jongens geboren.

De baby die het langst in de buik heeft gezeten is bij 42+3 weken geboren. Er zijn zes kinderen bij of voorbij 42+0 weken geboren. Bij 39+3, 40+2 en 41+0 weken zwangerschap werden de meeste baby’s geboren. 3.8% van de baby’s kwam op de uitgerekende datum. 46% werd na 40 weken zwangerschap geboren. 7% van de baby’s is te vroeg geboren, dus voor de 37 weken zwangerschap.

Nathalie heeft de meeste bevallingen begeleid dit jaar! Zij was bij 34% van de geboortes aanwezig die wij als team begeleid hebben. Jessica bij 24% en zowel Meike als Elleke bij 21% van de geboortes. 

Van de geboortes die bij ons begonnen zijn is 67% onder onze zorg gebleven. Hiervan zijn 62% van de baby’s thuis geboren. 28% in het CWZ, 7% in het Radboud en 3% in het Bernhoven ziekenhuis. 

Van de medische bevallingen is 56% in het CWZ geboren, 37% in het Radboud, 5% in het Bernhoven en 2% in het Maasziekenhuis. 

Van het totale aantal geboortes in onze praktijk is 39% onder leiding van onze eigen verloskundigen bevallen. Het merendeel is dus medisch bevallen maar er is veel minder verwezen dan het landelijke gemiddelde waarbij 27% van de vrouwen met hun eigen verloskundige bevalt. Ook de thuisbevalling is bij ons populair want bijna een kwart van de vrouwen (24%) is thuis bevallen ten opzichte van 15% landelijk. 

We zijn heel blij met onze cijfers en het feit dat we zelf zo vaak aanwezig mogen zijn bij het mooie, intieme moment van een geboorte. We hopen nog lang zo door te gaan!