Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

Hormonen

In de eerste week na de bevalling ben je vol van emoties en hormonen. Al die hormonale veranderingen zorgen er o.a. voor dat je borstvoeding op gang komt, je baarmoeder inkrimpt, je veel moet plassen en zweten en je de eerste dagen met slaaptekort aankunt. Toch kun je ook enorm emotioneel worden.

zwangerschap vpwijchen

De kraamtijd is lang niet altijd een roze wolk!

Kraamtranen

Rond dag 4 hebben veel kraamvrouwen last van ‘kraamtranen’. Je huilt op zo’n dag veel, vaak zonder aanwijsbare oorzaak. Elk lief gebaar of onzeker momentje kan er dan 1 teveel zijn. In de weken die volgen kun je hier soms nog last van hebben. Dit is heel normaal, geef er gewoon aan toe. Het gaat vanzelf weer over.

zwangerschap vpwijchen

Kraamtranen horen erbij, het beste geef je eraan toe!

Postnatale depressie

Vaak wordt (onterecht) gezegd dat je in de tijd na de geboorte “op een roze wolk zit”. Helaas komt dit bij veel vrouwen niet overeen met de werkelijkheid. Alle lichamelijke en hormonale veranderingen, de nieuwe gezinssituatie, het ‘ouder zijn’ en de daarbij behorende verantwoordelijkheid in combinatie met slaaptekort kunnen je onzeker en kwetsbaar maken. Je kunt je hierdoor vermoeid en neerslachtig gaan voelen, wat niet direct verontrustend is, mits dit na een paar dagen weer verdwijnt.

Blijf je je niet lekker in je vel voelen en herkennen je partner en mensen in je omgeving jou niet zoals je normaliter bent, dan is dat een teken aan de wand! Tekenen van een ‘dreigende’ postnatale depressie zijn: nergens zin in hebben, onvoldoende voor jezelf zorgen, geïsoleerd raken, aanhoudend negatieve gevoelens hebben of geen moedergevoel ervaren, veel boos zijn of huilen. Triggers, die juist bij jonge ouders veel voorkomen, zijn slaaptekort en een negatief gevoel hebben en houden over het verloop van de bevalling.

Je moet dan om hulp vragen aan je omgeving, je huisarts en (als je daar al onder behandeling bent) je psycholoog. Hiermee kun je in veel gevallen voorkomen dat je daadwerkelijk een postnatale depressie krijgt.

zwangerschap vpwijchen

Blijf je niet lekker in je vel zitten of kijk je niet goed terug op de bevalling, vraag dan om hulp aan je omgeving, huisarts, verloskundige en psycholoog!

Circa 13 procent van de Nederlandse moeders krijgt te maken met een postpartum depressie, die tot 12 maanden na de geboorte kan ontstaan.