Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

Gebroken vliezen

10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen. Je verliest dan vocht waar je geen controle over hebt, dit kan veel (golfjes vochtverlies) maar ook weinig zijn (druppelgewijs). In het laatste geval kan er twijfel zijn of er sprake is van vruchtwater, urineverlies of dunne afscheiding, wat we vaker zien aan het einde van de zwangerschap. We vragen je daarom vocht op te vangen of een nat slipje of verbandje te bewaren zodat we de geur en kleur kunnen controleren. Vruchtwater ruikt wat weeïg en is normaal helder vocht met wat witte vlokjes (de vlokjes zijn het huidsmeer van je kindje). Soms is het lichtroze door vermenging met een beetje bloed, dat is normaal.

Het vruchtwater kan ook geel, groen of bruin zijn, je kindje heeft dan in het vruchtwater gepoept. Dit noemen we meconium houdend vruchtwater. Dit is geen reden tot paniek, maar wel tot extra controle. Meestal poept een kindje in het vruchtwater omdat de darmen vol zitten, dit zien we vaker na 41 weken zwangerschap. Soms is het poepen een reactie op stress, daarom is het belangrijk om bij meconium houdend vruchtwater de conditie van je kindje extra te laten bewaken in het ziekenhuis middels continue hartregistratie. We dragen jouw zorg dan over aan de gynaecoloog.

Sommige vrouwen krijgen in de laatste weken van de zwangerschap van ons het advies om te gaan liggen als de vliezen breken. Dit is als het hoofdje van je kindje nog niet is ingedaald. Dit is een veiligheidsadvies, we willen hiermee voorkomen dat bij het breken van de vliezen de navelstreng of een handje voor het hoofdje komen te liggen. Dit is overigens een zeer zeldzame complicatie!

Als je vliezen gebroken zijn, hoeft dit niet te betekenen dat je weeën ook direct beginnen. Het is afwachten totdat je goede weeën krijgt. We adviseren in die tijd niet te vrijen of in bad te gaan, douchen mag gerust! Ook inwendig onderzoek zullen we zo lang mogelijk uitstellen om de kans op infecties zo klein mogelijk te houden.

Als je kindje niet binnen 24 uur na het eerste vruchtwaterverlies geboren is, dragen we je zorg over naar de gynaecoloog voor extra onderzoek en verdere begeleiding van de bevalling. De kans op infectie zal dan namelijk langzaam toenemen. Heb je nog helemaal geen weeën dan zal de gynaecoloog met jullie bespreken, afhankelijk van de onderzoeken, hoe lang er nog afgewacht kan worden, voordat de bevalling wordt ingeleid.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Tip: probeer vruchtwater op te vangen, doe een maandverband in en bewaar je ondergoed of verband wat nat is.

Let op! Als je minder ver dan 37 weken zwanger bent, bel dan direct als je denkt dat je vliezen gebroken zijn!