Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

BellenWanneer bel je ons?

Als de weeën 1 uur lang elke 4-5 minuten komen en 60 seconden duren.

De ene bevalling is de andere niet. Weeën kunnen geleidelijk aan toenemen in tempo en in kracht, of kunnen direct sterk aanwezig zijn. De bevalling van een eerste kind is meestal goed begonnen als de weeën ruim 1 uur lang om de 4-5 minuten komen en ongeveer 60 seconden aanhouden. Bij een tweede kind of meer kan de bevalling een stuk sneller gaan. Bel ons dan al na een half uur goede weeën.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Tip: gebruik een weeëntimer app op je telefoon om de weeën bij te houden.

Als je vóór 37 weken onverklaarbare buikpijn of krampen hebt waar een regelmaat in zit.

Dan kan sprake zijn van een vroeggeboorte. We komen dan graag bij je thuis langs om dit te controleren.

Als je vruchtwater verliest.

Bel ons 24 uur per dag als je vliezen breken. Je verliest dan vocht waar je geen controle over hebt, dit kan veel (golfjes vochtverlies) naar ook weinig zijn (druppelgewijs). Probeer wat vruchtwater op te vangen of bewaar je ondergoed of verbandje wat nat is zodat wij kunnen kijken of het vruchtwater is. Vruchtwater hoort er helder uit te zien met witte vlokjes, soms wat roze door vermenging met een beetje bloed. Als het hoofdje de laatste controle niet was ingedaald moet je zodra dat lukt, gaan liggen. Dit bespreken we altijd met je tijdens het spreekuur.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Tip: probeer vruchtwater op te vangen, doe een maandverband in en bewaar je ondergoed of verband wat nat is.

Als je bloedverlies hebt.

Vaginaal bloedverlies kan voorkomen in de zwangerschap. Dit is altijd een reden om ons te bellen zodat wij de situatie kunnen inschatten. Bewaar altijd het bloed(stolsel), je verband of ondergoed totdat je ons gebeld hebt. Tijdens de bevalling is een beetje (klein inlegkruisje) bloedverlies met slijm normaal.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Tip: probeer het bloed op te vangen, maak er foto’s van en doe een maandverband in.

Als je je kindje minder voelt bewegen dan normaal.

Het is belangrijk de baby iedere dag te voelen. Aan het einde van de zwangerschap is het normaal dat je de bewegingen van de baby anders gaat ervaren; er is minder ruimte in de buik en de manier van bewegen verandert (van schoppen naar schuiven). Daardoor neemt de kracht van de bewegingen af, maar het aantal bewegingen moet hetzelfde blijven. Soms helpt het om jezelf even te ontspannen door een bad of douche te nemen, een uurtje op de bank te gaan liggen en wat te eten. Heb je twijfel ga dan 2 uur op je linkerzij liggen en stimuleer je kindje. Voel je in die 2 uur 10 bewegingen dan is dat normaal. Zo niet, bel ons dan direct. Wacht niet tot de volgende dag of de volgende controle!

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Tip: ga 2 uur op je linkerzij liggen en stimuleer je buik. Voel je geen of minder dan 10 bewegingen, bel ons dan direct! Wacht niet af tot de volgende dag of volgende controle.

Als je ongerust bent of vragen hebt.

Bel ons 24/7 bij ongerustheid of vragen. Wacht niet tot de volgende dag of de volgende controle. We luisteren graag naar je, kunnen je gerust stellen of kijken samen naar wat de beste zorg op dat moment is.