Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

20 weken echoStructureel echoscopisch onderzoek (SEO)

Jullie hebben inmiddels besloten of jullie wel of geen 20 weken echo willen laten verrichten. Deze echo is een medisch onderzoek met als doel het opsporen van aangeboren afwijkingen en wordt verricht door een hierin gespecialiseerde echoscopiste van het Verloskundig Centrum Nijmegen (VCN).

De echocopiste bekijkt of de organen goed zijn aangelegd, of het ruggetje is gesloten, of de ledematen goed zijn ontwikkeld en of de groei past bij de zwangerschapsduur. Ook worden de locatie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater gecontroleerd. De echoscopiste vertelt direct wat ze ziet en wat dit kan betekenen.

Toch kunnen niet alle aangeboren afwijkingen ook daadwerkelijk gezien worden. Bij de organen wordt bijvoorbeeld gekeken naar de structuur, maar of deze goed werken kan niet met een echo onderzocht worden. Ook stofwisselings- en bloedziektes én chromosomale afwijkingen kunnen niet opgespoord worden. Of je kindje Downsyndroom heeft kan bijvoorbeeld niet gediagnosticeerd worden met deze echo, maar mogelijk zijn er wel afwijkingen die kunnen passen bij deze of een andere chromosomale afwijking. In dat geval kan een vruchtwaterpunctie zekerheid geven.

Kortom:

  • Indien er geen afwijkingen geconstateerd worden, geeft dit geen garantie dat de baby 100% gezond is.
  • Als er een afwijking wordt gevonden, kan het gaan om een onschuldige aandoening of een ernstiger aandoening die wel of niet behandelbaar is.
  • Bij twijfel óf een daadwerkelijke afwijking word je verwezen naar de afdeling Prenatale Diagnostiek (PND) van het Radboud UMC, een (gynaecologisch) echoscopist zal dan een Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO) verrichten.
  • Soms volgt een vervolgecho later in de zwangerschap, bijvoorbeeld om de groei van ledematen of organen of de hoeveelheid vruchtwater te vervolgen óf bij een placenta die dichtbij de uitgang ligt.
  • Het geslacht van de baby kan gezien worden, mits jullie dit wensen én de baby er goed voor ligt. Anders moeten jullie nog een pretecho laten doen.
vpwijchen, geboorte, zwangerschap

Geen afwijkingen bij de 20 weken echo, betekent geen 100% garantie op een gezond kindje.

Locatie: Verloskundig Centrum Nijmegen. Kerkenbos 10139, Nijmegen.

Afspraak maken? Klik hier