Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

Voeding

In de zwangerschap krijg je volop – goedbedoelde – adviezen van mensen uit je omgeving over tal van onderwerpen, zo ook over de voeding die je aan je kindje gaat geven. Het is goed om hier in de zwangerschap al over na te denken, hoe sta jij er zelf in en als je nog geen idee hebt, waar krijg je dan objectieve informatie? Graag vertellen we je alles over de (v)oordelen van borstvoeding tijdens onze voorlichtingsavond. Bovendien krijg je veel praktische tips van één van onze verloskundigen die deze avond verzorgt. Je partner is ook van harte welkom. We weten namelijk dat kennis en steun uit de omgeving zorgt voor meer kans op succesvol voeden! Want wist je dat borstvoeding geven geleerd moet (en kán!) worden? Het is fijn om te weten wat je kunt verwachten!

De avond is dus niet alleen geschikt voor vrouwen die borstvoeding willen geven, maar ook voor zwangeren die nog geen keuze over de voeding hebben gemaakt.

Maak voor jezelf een bewuste keuze, dan kijk je er straks goed op terug.

De steun van je partner en andere mensen om je heen voor jouw keuze is belangrijk en vergroot de kans op succesvol voeden!

Borstvoeding

Borstvoeding is de beste voeding die je je kindje kan geven. Het bevat alle voedingsstoffen die je kindje nodig heeft en is op ieder moment precies afgestemd op de behoeftes van je kindje. Daarnaast bevat het afweerstoffen die het immuunsysteem versterken, beschermt het o.a. tegen obesitas, suikerziekte, darminfecties, astma, luchtweginfecties en infecties aan keel, neus en oren. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen minder last van allergische aandoeningen, zoals astmatische bronchitis en eczeem. En wist je dat stoffen in de borstvoeding zorgen voor een betere hersenontwikkeling en daarmee een hoger IQ?

Andere voordelen van borstvoeding zijn het lichaamscontact, de troostfunctie en de versterking van de emotionele band tussen moeder en kind. Het zorgt dus voor een betere hechting tussen jou en je kindje.
Ook voor jouw gezondheid biedt borstvoeding geven belangrijke voordelen: je verliest na de bevalling vaak minder bloed, je komt meestal makkelijk terug op je oude gewicht en je hebt minder kans op het krijgen van een baarmoederontsteking, borst- en eierstokkanker.

Soms is het nodig om in de eerste week te investeren in borstvoeding, soms loopt het vanzelf. Maar borstvoeding geven op de lange termijn is vooral makkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur, het kost niets en het is gewoon heel fijn om te doen!

zwangerschap vpwijchen

Hebben jij of je gezinsleden last van astma, luchtweginfecties, allergieën of welvaartsziektes dan is zeker het overwegen waard om borstvoeding te geven!

Borstvoeding geven is makkelijk: je hebt het altijd bij je, op de juiste temperatuur, het kost niets en het is heel fijn om te doen!

Kom met je vragen naar het gratis inloopspreekuur van onze lactatiekundige! Lees hier meer.

Kunstvoeding

Kunstvoeding is een goed alternatief voor je kindje als je geen borstvoeding kan of wil geven. De samenstelling van flesvoeding (vitamines en mineralen) is vastgelegd in de Warenwet. Het maakt dan ook niet uit welk merk kunstvoeding je gaat geven. Hebben jij of je gezinsleden last van astma, bronchitis of allergieën, adviseren we om hypo-allergene kunstvoeding te geven. Deze is wel duurder dan de standaard zuigelingenvoeding, maar beschermt beter.

Vitamine K en D

Direct na de bevalling adviseert de Gezondheidsraad om je kindje 1 mg vitamine K te geven. Deze boost is goed voor de eerste week en wordt door ons of door de gynaecoloog gegeven. Vitamine K heb je nodig voor je bloedstolling. Een pasgeborene tot 3 maanden oud kan een tekort hebben aan vitamine K. Daarom adviseren wij jullie om zelf vitamine K te geven vanaf dag 8 tot 3 maanden als je kindje borstvoeding krijgt. Krijgt je kindje elke 24 uur 500 cc of meer flesvoeding, dan is het geven van vitamine K niet nodig, omdat in flesvoeding al extra vitamine K verwerkt zit.

Daarnaast adviseren wij jullie om zelf vitamine D te geven vanaf dag 8 tot 4 jaar oud. Kinderen kunnen namelijk een tekort hebben aan vitamine D, die belangrijk voor een goede botopbouw.

zwangerschap vpwijchen

Geef bij borstvoeding vanaf dag 8 vitamine K én D.
Geef bij kunstvoeding vanaf dag 8 alleen vitamine D.

Wegen

Als je borstvoeding geeft wordt je kindje elke dag gewogen. Het is normaal dat kindjes de eerste dagen wat afvallen, ongeacht het soort voeding dat ze krijgen. Je kindje mag er 14 dagen over doen om weer op geboortegewicht te komen.

Tips bij borstvoeding

Als je borstvoeding geeft is het goed om de volgende tips te volgen:

  • Zorg dat je ontspannen zit of ligt. Kussens in je rug en onder je armen, zoals een voedingskussen, kunnen extra ondersteuning geven.
  • Leg je kindje met zijn of haar buik naar jouw buik, zodat hij of zij makkelijk bij de tepel kan.
  • Vorm je borst als een ‘hamburger’ om makkelijker aan te leggen. Duw niet te hard, daarmee duw je de melkkanaaltjes dicht.
  • Breng je baby een beetje richting je borst zodat hij of zij makkelijker aan kan happen.
  • Laat je kindje een grote hap nemen. Dit kan je stimuleren door met je tepel over het bovenlipje van je kindje te gaan, hij of zij zal het mondje dan wijd openen.
  • Je kindje ligt goed aan de borst wanneer de lipjes naar buiten gekruld zijn, niet alleen je tepel maar ook (een groot gedeelte van) je tepelhof in zijn of haar mondje is en de baby dicht tegen je borst aan ligt.
  • Je weet dat je kindje goed drinkt, als hij of zij slik- en drinkbewegingen met het mondje en de kaken maakt.
  • Je kindje zal eerst met snelle bewegingen zuigen om de toeschietreflex op te wekken. Daarna drinkt je kindje met langere halen, en neemt na een paar slokken een pauze om de voeding door te slikken.

Hulp bij borstvoeding

“Alle begin is moeilijk”, dit kan ook het geval zijn bij borstvoeding. Jij en je kindje moeten aan elkaar wennen en de borstvoedingsproductie moet de eerste dagen gaan toenemen. Wanneer er bijzonderheden of problemen zijn met de borstvoeding, bespreken kraamverzorgende en verloskundige dit en maken samen met jullie een voorstel voor de komende dag(en). Je kunt ook een lactatiekundige consulteren. Zij is gespecialiseerd in borstvoeding(sbegeleiding). Deze lactatiekundige hulp wordt ook steeds vaker vergoed vanuit je zorgverzekering.

Twee keer per maand kun je gratis op de praktijk advies krijgen van een lactatiekundige, lees hier meer!

zwangerschap vpwijchen

Heb je vragen of borstvoedingsproblemen, bespreek dit met je kraamverzogende, verloskundige en evt een lactatiekundige.

Als borstvoeding geven (tijdelijk) niet lukt, denk dan aan donormelk!

Kolven

In de eerste kraamweek is het soms nodig om je kindje te helpen bij het op gang brengen van de borstvoeding of de productie te verhogen. Dat kan zijn wanneer je kindje (nog) niet of nog niet vaak of krachtig genoeg aan de borst kan drinken. De eerste dagen na de geboorte zijn essentieel bij het op gang brengen van de voeding, omdat je lichaam, je hormonen en de ontwikkeling van je borstklierweefsel hiervoor perfect op elkaar zijn afgestemd op dat moment. Kolven met de hand, maar meestal met een automatisch kolfaparaat, biedt dan de beste oplossing. Wij, je kraamverzorgende of verpleegkundige in het ziekenhuis kunnen je hier goed bij helpen. Wij verhuren ook kolfapparaten, dus vraag ons gerust naar deze mogelijkheid!

zwangerschap vpwijchen

Wij verhuren kolfapparaten om je borstvoeding om gang te brengen of om je borstvoedingsproductie te verhogen!

Spullen voor borstvoeding of kolven

Naast het verhuur van kolfapparten, bieden we je ook de service om bij ons borstvoedingsproducten of kolfapparatuur te kopen. Deze zijn op voorraad of anders binnen 1 à 2 werkdagen binnen nadat we ze besteld hebben. Vraag ons gerust naar de producten en mogelijkheden.

zwangerschap vpwijchen

Bij ons kun je terecht voor borstvoedingsproducten, kolfapparaten en informatie en begeleiding!