Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

Lichaamscontact

Je kindje heeft heel veel behoefte aan lichaamscontact met jullie. Dat is ook niet zo gek, want na 9 maanden warmte en geborgenheid is het een hele stap de ‘grote wereld’ in. Het is dus heel belangrijk om je kindje dagelijks vaak bij je te nemen, te strelen en te knuffelen. Hierbij komt weer het o zo belangrijke hormoon ‘oxytocine’ vrij, dat een rustgevende werking heeft op ouder en kind en zorgt voor een ‘veilige’ hechting. Bovendien kan alleen in rust je kindje goed slapen en drinken.

Probeer vooral in het begin je kindje niet van arm tot arm te laten gaan, hoe trots je ook bent en hoe graag familie en vrienden je kindje ook vast willen houden. Het is heel lief bedoeld, maar het beste is om te zorgen voor zo min mogelijk prikkels en eerst de hechting tussen ouders en kind veilig te stellen.

zwangerschap vpwijchen

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, knuffel je kindje zoveel mogelijk!

De eerste 3 maanden kun je je kindje niet ‘verwennen’, dit besef is er dan nog niet.

Huid-op-huid contact

Een belangrijk onderdeel van lichaamscontact is huid-op-huid contact, dat wil zeggen met de blote huid van de baby op jouw blote huid. Dit is belangrijk voor de eerder genoemde temperatuurregulatie, maar ook voor de aanmaak van oxytocine. Dit gaat immers nog beter als er geen kleding in de weg zit. Dus probeer hier elke dag een moment voor te vinden, bijvoorbeeld bij de borstvoeding of bij het douchen en in bad gaan.

zwangerschap vpwijchen

Neem je kindje elke dag bloot-op-bloot bij jullie op de borst!

Dragen

Een tijd lang (bijna) weggeweest, maar nu weer helemaal terug en hip, de draagdoek! Als je het ons vraagt de beste aanschaf voor je kindje. Hoe leuk een mooie wandelwagen ook is, het positieve effect van het dragen van je kindje is vele malen groter. We zijn nu eenmaal familie van de apen en die dragen hun jong ook altijd bij zich.

Baby’s reguleren onder andere hun hartslag, temperatuur en spierspanning naar die van de moeder. Het gevoel van veiligheid voor je kindje is in deze situatie optimaal door de (constante) nabijheid. Jullie interacties zullen door deze nabijheid vrijwel synchroon verlopen en je bent snel in staat om op signalen van je kindje te reageren. Daarnaast voorkomt dragen dat er stress en een gevoel van onveiligheid ontstaat door jullie lichaamscontact.

Een fijne bijkomstigheid is dat je beide handen vrij hebt en andere dingen kunt doen of voor je andere kinderen kunt zorgen, terwijl je kindje toch dicht bij je is!

zwangerschap vpwijchen

Tip: voor elke jonge ouder, koop of leen een draagdoek en draag je kindje zo vaak en zo lang mogelijk!

Bij vragen over ‘dragen’ en over het soort draagdoek, consulteer een draagconsulent.

Huilen

Een huilende baby is voor niemand fijn. Je kindje huilt om aan te geven dat hij of zij wil drinken, een schone luier nodig heeft, te warm of te koud is, wil zuigen, krampjes heeft of gewoon bij je wil zijn. Neem je kindje dan altijd bij je en laat hem of haar niet huilen, ook niet om je kindje ‘zelf’ in slaap te laten vallen. Als je geen troost biedt en je kindje niet bij je neemt, houdt hij of zij dagenlang hoge cortisol levels in het bloed, een stress hormoon dat zorgt voor een onrustig en onveilig gevoel, een onveilige hechting en een goede ontwikkeling belemmert. Rust en regelmaat helpen om het huilen te beperken. Ook kan inbakeren een goede optie zijn, maar doe dit nooit zelf, vraag hulp bij het consultatiebureau.

zwangerschap vpwijchen

Laat je kindje nooit huilen, maar neem hem of haar altijd bij je en biedt troost!

Vraag meer informatie en hulp bij het consultatiebureau als je je kindje wil inbakeren.