Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34
Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709
7-8 weken intake
Vitaliteitsecho
De eerste echo is de vitaliteitsecho. We kijken dan of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Ook kunnen we zien of het gaat om een eenling- of meerlingzwangerschap. Deze echo is uitwendig (via de buik), daarom vragen we je om met een volle blaas te komen (dus niet net vooraf gaan plassen). Mocht het zo zijn dat we geen goed beeld van de zwangerschap kunnen krijgen, dan kunnen we via de vagina een inwendige echo maken.
Je krijgt je echofoto’s mee!
Intake
Tijdens het intakegesprek nemen we een uur de tijd om jullie te leren kennen. Naast de vitaliteitsecho, het meten van de bloeddruk en het wegen, nemen we de anamnese af. We stellen veel vragen over jullie leefstijl, gezondheid, bijzonderheden of erfelijke ziektes in de familie en jullie behoeftes en verwachtingen van deze zwangerschap. Ook bespreken we eventuele eerdere zwangerschappen. We kijken of er zaken zijn waar we rekening mee kunnen of moeten houden tijdens jouw zwangerschap en bevalling.
Daarna maken we samen met jullie een individueel zorgplan dat we bespreken binnen ons teamoverleg. Als we hier vragen over hebben of er zijn bijzonderheden, kunnen we jouw zorgplan inbrengen op het intake overleg met de gynaecologen van het CWZ en het Radboud UMC. Zo zorgen we dat er met alle geboortezorgprofessionals korte lijnen zijn en jij en de baby de beste zorg ontvangen die jullie verdienen.
Omdat er zoveel onderwerpen aan bod komen, vinden we het heel fijn als je partner ook aanwezig kan zijn bij de intake.
Je krijgt van ons een bewaarmapje waar je afspraken in staan, nuttige folders en een koffertje.
Ook zwangeren met een medische indicatie komen voor de intake bij ons. We overleggen met de gynaecoloog of de zorg bij ons en/of in het ziekenhuis plaatsvindt.
Medische indicatie
Als blijkt dat je een medische indicatie hebt, waarvoor de gynaecoloog jouw zwangerschap zal begeleiden, betekent het niet dat je bij ons ‘uit zorg’ gaat. We dragen de primaire zorg over, maar blijven als casemanager betrokken. Dit betekent dat we met jou overleggen hoe je door ons begeleid wil worden in de zwangerschap. Er is minstens één telefonisch contact rond 25 weken en een huisbezoek bij 36 weken maar op jouw wens mag je ook vaker bij ons komen of kunnen we vaker telefonisch contact hebben. Is er ruimte in de Centering groep, dan ben je daar ook van harte welkom! Zie Centering Pregnancy.
Ook bij overdracht van zorg aan de gynaecoloog blijven wij jouw casemanager. Dit draagt bij aan continuïteit van zorg!
Onderzoeken
Tijdens het intakegesprek meten we je bloeddruk, bepalen we je gewicht en lengte om je BMI te berekenen en onderzoeken we je buik.
Voor het bloedonderzoek krijg je van ons een formulier mee om bloed te laten prikken. In Nederland wordt bij alle zwangeren hun bloedgroep, rhesus-D-factor, rhesus-c-factor, irregulaire antistoffen (tegen bepaalde bloedgroepen), lues (syfilis), HIV (aids) en Hepatitis B (leveraandoening) bepaald. Daarnaast bepalen wij je Hb- (ijzergehalte) en glucosegehalte (bloedsuikerspiegel). Afhankelijk van je leef-, eet- en werkgewoontes of je medische of familiaire voorgeschiedenis kan het nodig zijn dat we aanvullend bloedonderzoek doen. Soms kan follow-up later in de zwangerschap nodig zijn.
Wil je meer lezen over het bloedonderzoek? Bekijk dan deze video.
Prenatale screening en diagnostiek
Nu je zwanger bent, hoop je natuurlijk dat je kindje ook gezond is. Gelukkig worden de meeste kinderen gezond geboren, maar ongeveer 3% van de kinderen heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking. Sommige van deze aandoeningen kunnen in de zwangerschap al opgespoord worden.
Bij prenatale screening wordt onderzocht of een ongeboren kind een verhoogde kans heeft op een aangeboren afwijking. Bij prenatale diagnostiek wordt onderzocht of een ongeboren kind ook daadwerkelijk de afwijking heeft.
Bij de intake vragen we je of je meer informatie wil over de screening op Down-, Edwards- en Patausyndroom en over de 20-weken echo. Als dat zo is, plannen we een uitgebreid counselingsgesprek in tussen 8-10 weken zwangerschap, waarin we informatie geven, voor- en nadelen van de testen bespreken en vragen kunnen beantwoorden. Pas na dit gesprek beslis je of je de screening wel of niet wil.
Wil je geen informatie over de screening, dan vertellen we je niets. Je kiest er dan voor om je kind niet te laten onderzoeken op Down-, Edwards- en Patausyndroom en/of echoscopisch te laten onderzoeken bij 20 weken.