Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

3-4 weken positieve zwangerschapstestHoe lang ben je zwanger?

Daar zit je dan, je tuurt naar die ‘streepjes’ of dat ‘plusje’, die aangeeft dat je zwangerschapstest positief is. Je bent dan minstens 3-4 weken zwanger, maar het kan ook langer zijn. Dit is afhankelijk van de duur van je menstruatiecyclus en het moment van de bevruchting.

De uitgerekende datum is 40 weken (280 dagen) na de eerste dag van de laatste menstruatie, in het geval van een regelmatige 28 daagse menstruatiecyclus. Is jouw cyclus korter of langer, dan valt de uitgerekende datum respectievelijk eerder of later en ben je dus verder of minder ver zwanger.

Omdat je nooit precies weet op welke dag de bevruchting heeft plaatsgevonden, berekenen we de uitgerekende datum niet meer aan de hand van je cyclus, maar op basis van de termijnecho.

Zodra je weet of vermoedt dat je zwanger bent, kun je contact met ons opnemen, ook als er sprake is van een medische indicatie. We maken dan een afspraak voor de eerste echo én de intake.

Je kunt bij ons een zwangerschapstest doen!

Foliumzuur en vitamine D

Foliumzuur (vitamine B11) speelt een belangrijke rol bij de vroege ontwikkeling van je kindje. Het draagt bij aan de vorming van het zenuwstelsel en verkleint daarmee de kans op een open ruggetje, hazenlip en open gehemelte bij je kindje. Foliumzuur zit in voeding, maar als zwangere krijg je met gezond en gevarieerd eten toch te weinig binnen om de extra hoeveelheid die nodig is aan te vullen. Het advies is om dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken of multivitamines met extra foliumzuur speciaal voor zwangere vrouwen.

Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in je lichaam op te nemen. Het is belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast speelt het een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Voor de ontwikkeling van je kindje is dit dus ook heel belangrijk.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D, maar ook in eten zit vitamine D. Voor zwangere vrouwen geldt het advies om 10 mg extra vitamine D per dag te slikken.

Als je goed, gezond en gevarieerd eet, heb je naast foliumzuur en vitamine D geen extra vitamines nodig. Als je veel moet overgeven, weinig eet of om een andere reden te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je een multivitamine speciaal voor de zwangere vrouw gebruiken. Je hoeft dan niet apart foliumzuur en vitamine D in te nemen.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Slik 400 mcg foliumzuur vanaf je kinderwens tot en met 12 weken zwangerschap.

Slik 10 mcg vitamine D per dag, de gehele zwangerschap!

Voeding

In de zwangerschap moet je goed voor jezelf, maar ook goed voor je kindje zorgen. In het eerste trimester worden alle organen en het centrale zenuwstelsel aangelegd. Het is dus belangrijk om goed, gezond en gevarieerd te eten en fit te blijven zodat je kindje zich goed kan ontwikkelen. Dit betekent niet dat je meer of minder hoeft te eten dan normaal, maar wel zoveel mogelijk volgens de Schijf van Vijf.

Probeer 2 keer per week verse vette vis te eten, dat bevordert de hersenontwikkeling en de ontwikkeling van het netvlies van je kindje.

Er zijn kruiden, voedingsmiddelen en dranken die je beter niet of met mate kunt gebruiken in de zwangerschap. Denk aan rauw vlees, orgaan vlees, zachte rauwmelkse kaas, bepaalde vissoorten, rauwe eieren, rauwe melk, koffie, thee en alcohol. Het Voedingscentrum heeft uitgebreide en de meest up-to-date informatie hierover.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Eet goed, gezond en gevarieerd, maar niet voor 2!

Eet 2 keer per week verse vette vis!

Kijk voor de voedingsmiddelen en dranken die je beter niet of met mate kunt gebruiken op deze website: voedingscentrum of installeer de ZwangerHap app op je telefoon!

Leefstijl en sporten

Naast gezonde voeding, is een gezonde leefstijl belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje.

Sporten is super gezond! Sporten houdt je conditie op peil, waardoor je fitter de bevalling in gaat en beter kunt bevallen. Je hebt minder kans op allerlei zwangerschapsproblemen, zoals bekkenklachten, hoge bloeddruk en zwangerschapssuikerziekte. Ga hier dus gewoon mee door in de zwangerschap! Sport je (nog) niet, ga dan elke dag wandelen, fietsen of zwemmen om in beweging te blijven.

Luister bij het sporten wel altijd goed op je lichaam. Let op signalen van overbelasting en ga niet over je grenzen heen. Raak je vermoeid of krijg je pijnklachten, stop dan (even) om het later weer te proberen. In de zwangerschap worden duiken en contactsporten afgeraden.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Kijk voor informatie over roken, drugs, medicatie en werkomstandigheden hier.

Sporten zorgt voor een fitter lichaam en heeft voordelen voor de bevalling!

Hygiëne

Tijdens je zwangerschap is je immuunsysteem verzwakt. Dit is normaal, omdat je lichaam de zwangerschap (50% lichaamsvreemd weefsel) niet moet afstoten. Je hebt daardoor een minder goede weerstand en loopt meer kans op infecties en virussen. Was daarom regelmatig je handen en ga hygiënisch om met voedsel. Reinig oppervlakken die met rauw vlees in aanraking zijn gekomen goed en was groenten en fruit extra goed. Gebruik ook handschoenen als je gaat tuinieren en bij het verschonen van de kattenbak.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Ga in de zwangerschap hygiënisch om met voedsel en gebruik handschoenen bij het tuinieren en verschonen van de kattenbak.

Stress

(Werk)stress kan negatieve gevolgen hebben voor je zwangerschap. Je kindje kan slechter gaan groeien en je hebt grotere kans op een vroeggeboorte. Probeer stress daarom zo veel mogelijk te minimaliseren, maar maak je geen zorgen als je kortdurend stress ondervindt.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Stress van het stoppen met roken is niet zo nadelig als het roken zelf!

Moeders voor Moeders

Nu je zwanger bent, kun je ook wat betekenen voor andere vrouwen met een zwangerschapswens. Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen tot 16 weken in Nederland om vrouwen of stellen met vruchtbaarheidsproblemen te behandelen.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Kijk voor meer informatie en deelname op de website:
Moeders voor Moeders