Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

27 weken controleGROW-meetmethode

Je ziet het nu echt goed aan je buik en merkt het ongetwijfeld aan je kleren, die groei gaat vanzelf! Maar hoe weet je nu of je kindje binnenin ook goed groeit? Om deze vraag te beantwoorden gebruiken we vanaf 27 weken de “GROW-meetmethode”. Hierbij meten we de hoogte van de baarmoeder op met een cm-lint. Immers, de baarmoeder groeit alleen als de baby ook groeit. Het aantal cm’s zetten we uit in een voor jou persoonlijke groeicurve, gebaseerd op je etniciteit, BMI en geboortegewicht van evt eerdere kinderen. Als deze meting afwijkt van de curve kunnen we besluiten om een groeiecho te doen om je kindje op te meten.

zwangerschap geboorte vpwijchen verloskunde

Elke controle extra aandacht voor de groei van je kindje!

Groei- en liggingsecho’s

Groeiecho’s maken we niet alleen als jouw metingen afwijken van je persoonlijke “GROW-curve”, maar ook bij bepaalde indicaties: o.a. als je vorige kindje te klein of te groot was of als je medicatie gebruikt die invloed kan hebben op de groei. Een liggingsecho maken we wanneer we vermoeden dat je kindje in stuit- of dwarsligging ligt in de laatste weken van de zwangerschap. Vanaf 36 weken zien we namelijk graag dat je kindje met het hoofd ‘naar beneden’ ligt.
Andere redenen voor echoscopie kunnen zijn: een echo om de locatie van de placenta te bepalen, in het geval van minder leven voelen of wanneer je de 41 weken gepasseerd bent.

Bij alle echo’s na 20 weken worden het hoofd, de buik en het bovenbeen van je kindje en de hoeveelheid vruchtwater gemeten. In de meeste gevallen maken wij deze echo’s zelf en vertellen we je direct wat onze bevindingen zijn. Bij twijfel of bij afwijkende echoscopische uitkomsten sturen we je door naar één van de Nijmeegse ziekenhuizen, alwaar gynaecologen of gespecialiseerde echoscopisten de echo herhalen.

vpwijchen, geboorte, zwangerschap

De meeste echo’s maken we zelf bij ons op de praktijk!