Je kan ons 24 uur per dag bellen op 06 518 226 34

Voor algemene vragen bel je maandag t/m vrijdag tussen 08.30 uur en 12.30 uur naar 0246 414 709

19 weken controleVoorlichtingsavond Borstvoeding

Je bent nu halverwege de zwangerschap en krijgt volop – goedbedoelde – adviezen van mensen uit je omgeving over tal van onderwerpen, zo ook over de voeding die je straks aan je kindje gaat geven. Het is goed om hier in de zwangerschap al over na te denken, hoe sta jij er zelf in en als je nog geen idee hebt, waar krijg je dan objectieve informatie? Graag vertellen we je alles over de (v)oordelen van borstvoeding tijdens onze voorlichtingsavond. Bovendien krijg je veel praktische tips van één van onze verloskundigen die deze avond verzorgt. Je partner is ook van harte welkom. We weten namelijk dat steun uit de omgeving zorgt voor meer kans op succesvol voeden! Want wist je dat borstvoeding geven geleerd moet (en kán!) worden?

De avond is dus niet alleen geschikt voor vrouwen die borstvoeding willen geven, maar ook voor zwangeren die nog geen keuze over de voeding hebben gemaakt.

Aanmelden voor de voorlichtingsavond?
Dat kan hier: aanmelden.
Locatie: Brede School Noorderlicht.
Roerdompstraat 76, Wijchen.

Voor meer informatie over voeding, klik hier.

Hoge bloeddruk

Bij elke controle meten we je bloeddruk. Dit is de druk die op de slagaders komt te staan als het bloed in je lichaam rondgepompt wordt. Als het hart samenknijpt is de druk het hoogst. Dit heet de bovendruk. Als het hart zich ontspant, is de bloeddruk het laagst. Dit heet de onderdruk.

Tijdens de zwangerschap kan je bloeddruk ineens hoger worden. Dit heet hoge bloeddruk (hypertensie). Vaak heb je geen klachten en merk je er niet zo veel van. Soms krijg je wel klachten, doordat de druk in je hele lichaam hoger wordt. Hoge bloeddruk is op zich niet gevaarlijk, maar we willen je dan wel extra in de gaten houden en verwijzen naar de gynaecoloog.

Pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging) en het HELLP-syndroom hebben ook te maken met een te hoge bloeddruk. Ernstige vormen hiervan kunnen wél gevaar opleveren voor jezelf en je zwangerschap. Gelukkig zijn deze vormen zeldzaam.

Voorkomende klachten

We geven je bij deze controle een briefje mee met klachten die passen bij een hoge bloeddruk, pre-eclampsie en HELLP:

  • Hoge bloeddruk
  • Hevige pijn in je bovenbuik of het gevoel dat je een strakke band om je bovenbuik hebt. De pijn straalt soms uit naar de zijkant van de buik, rug of schouderbladen.
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Hoofdpijn
  • Sterretjes of wazig zien
  • Slecht kunnen verdragen van licht
  • Een opgeblazen gezicht of handen/ enkels (door vocht vasthouden)
  • Griepachtig gevoel zonder koorts
  • Stuipen

Sommige van deze klachten kun je ook hebben als je niet zwanger bent of ten gevolge van zwangerschapshormonen (zoals hoofdpijn, misselijkheid en braken). We adviseren je dan ook om te rusten en 2x 500 mg paracetamol te nemen. Als de klachten daarmee niet verdwijnen, moet je ons bellen, zodat we een extra bloeddruk en urinecontrole bij je doen.

consultatiebureau vpwijchen

Voor meer informatie over hoge bloeddruk kijk op: hoge bloeddruk.